Poetin zegt bezoek aan Frankrijk af

0
203

De diplomatieke spanningen tussen Rusland en Frankrijk zijn toegenomen omdat de landen het niet eens worden over de situatie in Syrië.

De diplomatieke spanningen tussen Frankrijk en Rusland zijn weer verder toegenomen nadat Rusland dinsdagochtend liet weten dat president Poetin zijn bezoek aan Frankrijk heeft uitgesteld. De twee landen staan op gespannen voet over de situatie in Syrië.

Poetin zou komend weekend in Parijs een Russisch-orthodoxe kathedraal openen en een werkoverleg hebben met Hollande. Onderwerp van dat gesprek zou de situatie in Syrië en specifiek in de stad Aleppo zijn. De Franse president liet echter maandag weten te twijfelen of hij Poetin wel wilde ontmoeten. Aanleiding daarvoor was het Russische veto in de VN Veiligheidsraad dit weekend over een Frans-Spaanse resolutie over het beëindigen van de gewapende strijd in Syrië.

Rusland liet in eerste instantie weten dat het bezoek van Poetin los van Hollande’s besluit zou doorgaan. Vanochtend hadden beide landen nog contact en deed Frankrijk een voorstel het bezoek van Poetin geheel aan Syrië te wijden, zo meldt Reuters. Daarop besloot Rusland het bezoek van de president uit te stellen. “De president is bereid Frankrijk te bezoeken als het Hollande uitkomt”, liet een woordvoerder aan Reuters weten.

“We wachten tot dit moment komt.”

Frankrijk liet in een reactie weten tegen AFP dat “Hollande ten alle tijde bereid is Poetin te ontmoeten, zolang er een mogelijkheid is om vooruitgang te boeken in het vredesproces in Syrië.”

Buiten de VN om

Zowel Rusland als Frankrijk zijn permanente leden van de Veiligheidsraad en hebben daarom de macht om elke resolutie te vetoën. Frankrijk liet maandag blijken op zoek te gaan naar andere manieren om Rusland onder druk te zetten, nu dat via de VN onmogelijk is. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault zei dat zijn diplomaten kijken naar de mogelijkheid het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag onderzoek te laten doen naar Russische en Syrische oorlogsmisdaden in Aleppo.

Probleem van deze strategie is dat Syrië geen ICC-lidstaat is en daarom niet binnen de rechtsbevoegdheid van het Strafhof valt. Mocht een verdachte van een oorlogsmisdaad echter de nationaliteit hebben van een van de ICC-lidstaten, bijvoorbeeld de Syrisch-Franse nationaliteit, dan zou het recht van het Strafhof wel gelden.

Sancties

Dinsdag is het oosten van Aleppo opnieuw hevig gebombardeerd door Russische bommenwerpers, zo laat het onafhankelijke Syrische Observatorium voor de Mensenrechten weten. Dat deel van de stad was in handen van de rebellen, maar die hebben zich steeds verder terug moeten trekken na aanhoudende beschietingen door het door Rusland gesteunde Syrische regeringsleger.

De aanhoudende agressie van Rusland in Syrië lijkt ook invloed te hebben op de relatie tussen het land en de EU. Volgens Reuters is de kans toegenomen dat de EU de sancties die het tegen Rusland oplegde wegens de annexatie van de Krim – en die aflopen in januari – verlengd.